Kuņģa dedzināšana un skābe mutē

Sākoties aukstākam laikam, daudziem aktualizējas gremošanas trakta veselības jautājumi. Svaigo augļu un ogu paliek mazāk, laiks paliek vēsāks un roka arvien vieglāk stiepjas pēc kā neveselīgāka. Papildus tam, mēdz palielināties patērētais alkohola daudzums, stresu arvien retāk var mazināt pastaigās dabā vai atvaļinājumā… Saraksts tikai turpinās.

Šoreiz apskatīsim vienu no biežākajām kaitēm, kas mēdz saasināties visu šo rudens “īpatnību” dēļ - kuņģa dedzināšanu -, kā arī risinājumus, kā kuņģa dedzināšanu mazināt dabiskā ceļā.

 

Kas ir kuņģa dedzināšana un kā tā rodas

To, kā izpaužas kuņģa dedzināšana, var nojaust pēc nosaukuma:

  • Dažādos laikos (pirms vai pēc ēšanas, gan naktī, gan dienā) cilvēks arvien biežāk piefiksē dedzinošu sajūtu vēderā. Dažreiz pat var šķist, ka tas ir sirds rajonā. 
  • Biežas, nepatīkamas atraugas,
  • Skāba vai rūgta garša mutē, skābes atvemšana, “atnākšana atpakaļ” - dažreiz kopā ar ēdiena garšu,
  • Grūti apturamas žagas,
  • Slikta dūša, vemšana.

 

Kuņģa un barības vada dedzināšana rodas, kad barības vada un kuņģa slēdzējmuskulis, kam jānoslēdzas, kad barība nokļuvusi kuņģī, to nedara vai nenoslēdz barības vadu līdz galam, kuņģa skābei (vielai, kas apstrādā un sadala apēsto ēdienu) vai visam saturam nonākot atpakaļ barības vadā. Kuņģa dedzināšana bieži var novest pie hroniskām veselības problēmām, tāpēc, ja Tev vai ģimenes loceklim ir augstākminētās pazīmes, ļoti ieteicams vērsties pie ārsta, lai piemeklētu piemērotāko ārstēšanu.

Noteikti nekavējoties jāvēršas pie ārsta, ja cilvēks atvemj asinis vai izkārnījumi ir melnā krāsā.

 

Dedzina kuņģi grūtniecības laikā - ko darīt?

Grūtnieces bieži vēršas aptiekās, uztraucoties par dedzināšanu kuņģī. Varam nomierināt un teikt, ka vairumā gadījumu lieliem uztraukumiem nav pamata. 

Iemesls, kāpēc grūtniecības laikā sedzina kuņģi, ir gaužām vienkāršs - bērniņš aug mātes vēderā un spiež gan uz kuņģi, gan uz apkārtējiem muskuļiem un orgāniem, tai skaitā, diafragmu. Tas var radīt paaugstinātu spiedienu kuņģa rajonā, kas rezultējas dedzināšanā.

Visbiežāk pēc grūtniecības šī dedzināšana dabiski pāriet.

Protams, ir ieteicams arī grūtniecības laikā lietot maksimāli veselīgu uzturu un izvairīties no produktiem, kas kuņģi dedzina, lai samazinātu nepatīkamās sajūtas.

 

Produkti un ieradumi, kas veicina kuņģa dedzināšanu un ar ko tos aizstāt

 

Pārbaudi, vai šādi ēšanas ieradumi nav kļuvuši par ikdienu:

  • Ēd guļus (vai pusguļus), lasot vai skatoties televizoru;
  • Ēd apjomīgu maltīti vēlu vakarā, izlaižot pusdienlaiku darbā;
  • Ēd steigā, ko pagadās, knapi sakošļājot;
  • Visbiežāk ēd ātri pagatavojamo, saldēto pārtiku, pusfabrikātus.

 

Lai novērstu kuņģa dedzināšanu, pirmais solis - pareizs uzturs un ēšanas ieradumi. Ieteicams izvairīties no šiem produktiem, jo tie veicina kuņģa dedzināšanu un skābes nokļūšanu mutē:

  • Alkohols,
  • Gāzēti, saldināti dzērieni,
  • Mākslīgie cukura aizstājēji un produkti, kas tos satur
  • Cepti, trekni ēdieni,
  • Asi, piparoti ēdieni,
  • Rūpnieciski apstrādāti ēdieni, pusfabrikāti,

 

Produkti, kurus ieteicams lietot uzturā:

  • Bioloģiski audzēti dārzeņi - zaļas, svaigas salātlapas, ķirbji, kabači, gurķi, sparģeļi;
  • Probiotiskās baktērijas saturoši produkti - bezpiedevu jogurts, kefīrs, tējas sēnes dzēriens kombuča; skābēti kāposti;
  • Olīveļļa vai kokosriekstu eļļa;
  • Pētersīļi;
  • Himalaju sāls;
  • Ja ļoti spēcīga dedzināšana, var pamēģināt pustējkaroti sodas sajaukt ar glāzi ūdens un izdzert. Tas nomierinās kuņģi - tomēr tikai uz laiku, tāpēc šis darbojas tikai kā vienreizēja “ātrā palīdzība’, ne kā ārstniecisks līdzeklis.

 

Citi ieteikumi, lai mazinātu kuņģa dedzināšanu un kopumā uzlabotu gremošanas trakta darbību:

  • Ēd mazām porcijām. Tā Tu ļausi ķermenim labāk pārstrādāt barību;
  • Atrodi sev patīkamāko fizisko aktivitāšu veidu un regulāri izkusties, kā arī meklē citus veidus, kā neitralizēt dienā radušos stresu - tieši stress ir pamatā daudzām ļoti neveselīgām izvēlēm, kas saasina arī gremošanas trakta problēmas;
  • Pēdējo ēdienreizi ieturi minimums 2-3 stundas pirms gulētiešanas. Ja diena ir ļoti darbīga un šķiet, ka pusdienās iet laika nav, atrodi sev piemērotākos veidus, kā paņemt veselīgas pusdienas līdzi;
  • Kārtīgāk sakošļā ēdienu;
  • Guli uz papildus spilvena gultā, ja pa naktīm skābe bieži nokļūst mutē;
  • Velti ēdienam uzmanību - uz brīdi atraujies no pārējā, nelasi un neskaties telefonā, kamēr ēd. 

Homeopātiskie līdzekļi pret kuņģa dedzināšanu

 

Kuņģa dedzināšana un tās iemesli ir sekmīgi ārstējami tikai, katram cilvēkam individuāli piemeklējot piemērotākos līdzekļus. Tos var noteikt tikai ārsts pēc pilnīgas anamnēzes - cilvēka veselības vēstures - noteikšanas un izskatīšanas. 

Laikā neatrisinātas kuņģa dedzināšanas problēmas var novest pie citām, smagākām kuņģa un barības vadu problēmām, tāpēc ieteicams ārstēšanu sākt maksimāli ātri.

 

Kuņģa un gremošanas trakta problēmas ir vienas no biežākajām, ar kurām vēršas arī pie ārstiem, kas praktizē homeopātisku ārstēšanu.

Visizplatītākie homeopātiskie līdzekļi, kurus ārsts izraksta kuņģa dedzināšanas gadījumos, ir:

  • Nux vomica D3-6-12 (vemjamais rieksts), 
  • Carbo vegetabilis 6 (buksuskoka ogle), 
  • Phosphor 6 (baltais fosfors), 
  • Capsicum annuum D4 (kajēnas pipari) un 
  • Arsenicum album D6-6 – Acidum arsenicosum anhydricum (arsēnpaskābe, baltais arsēna oksīds).

Sīkāk ar to iedarbību un precīzākiem simptomiem, pēc kuriem ārsts piemeklē piemērotāko līdzekli, vari iepazīties šeit.

Tai pat laikā, to pašu līdzekli pie konkrētiem cilvēka veselības rādītājiem ārsts var izrakstīt divām šķietami dažādām situācijām, tāpēc noteikti ieteicams nenodarboties ar pašārstēšanos un konsultēties ar profesionāli, lai atrastu sev piemērotākos līdzekļus un ārstēšanas metodes.

Uzgaidiet... loading